Sistem antiefractie si alarma – ce este si cum functioneaza?
Instalarea unui sistem antiefractie si alarma este o buna decizie pentru a-ti proteja familia si bunurile.
Cei mai multi proprietari de locuinte se gandesc sa-si achizitioneze un ssistem antiefractie si alarma doar dupa ce ei insisi sau vecinii lor au fost victimele unei spargeri sau tentative de efractie.
De regula, spargerile de locuinte au loc datorita tratarii cu superficialitate a masurilor de siguranta – paza fizica umana sau cu caini, mijloace mecanice de protectie si mijloace electronice de detectie si avertizare , infractorul gasind de cele mai multe ori o modalitate facila pentru a-si atinge scopul.
Instalarea unui sistem antiefractie si alarma reduce considerabil posibilitatea ca o proprietate sa fie tinta infractorilor, iar daca acestia chiar reusesc sa pătrunda in aceasta propietarul cat si dispeceratul de monitorizare primesc o alarma de efractie in urma careia se trimite imediat un echipaj de interventie .
Tipuri de sisteme de alarma (antiefractie)
- Sistem de alarma wireless – Varianta dispozitivelor de securitate fara fir presupune efectuarea conexiunii prin unde radio (GPRS) sau prin semnale celulare (GSM – Global System for Mobile Communications).
- Sistem de alarma prin cablu – Conexiunea cu unitatea centrala se efectueaza pe linie telefonica fixa. Acest lucru poate fi considerat incomod de catre unii dintre utilizatori, dar totodata si mai riscant, intrucat cablurile pot fi cu usurinta anulate de infractori. Totusi, un sistem de alarma prin cablu ofera aceeasi calitate ca si cel wireless.
- Hibride GSM/IP ( Ajax/Ax-Pro ) – Tehnologia de conexiune wireless ce permite ca sistemul de alarma sa fie raspandit pe o distanta de pana la 2.000 de metri in spatiu deschis sau pe etaje diferite, intr-o cladire de birouri, de exemplu. Procesorul ARM ii da centralei de alarma mai multa putere necesara pentru sarcinile cu adevarat importante.
Centrala de alarma comunica prin internet. Daca se intrerupe reteaua de internet, alarma se va comuta pe modul de comunicare GSM, pentru ca tu sa poti fi in permanenta notificat cu privire la posibile amenintari si pericole.
DIN CE ESTE COMPUS UN SISTEM DE ALARMA :
- centrala antiefractie;
- acumulator centrala antiefractie;
- tastatura sistem alarmare antiefractie;
- detectori de miscare;
- sirena de interior ;
- sirena de exteriror (optional );
- accesorii ( cablu , sisteme de mascare cablu , etc);
Centrala de efracţie
Reprezintă centrul de comandă al sistemului de alarma. Analizează semnalele primite de la senzorii conectați la aceasta, declanșează avertizarea acustica si luminoasă, memorează și afișează toate evenimentele . Este indicat ca instalarea sa fie într-un spațiu restrictionat.
Acumulatori
Mențin sistemul în funcțiune în cazul întreruperii alimentării curentului electric.
Tastaturi
Sunt de tip LED sau LCD. Permit comandarea sistemului de alarmare (armare,dezarmare, programare, vizualizarea logurilor etc.)
Telecomenzi
Se folosesc pentru armarea şi dezarmarea sistemului, acţionarea porţilor/uşilor de garaj, avertizarea în caz de panică, trimitand semnalul la central de efractie.
Senzori de mișcare
In categoria detectoarelor de miscare se incadreaza senzorii pasivi in infrarosu (PIR), care detecteaza schimbarile in radiatia termica a obiectelor externe, in domeniul infrarosu departat, cu un senzor PIR. De asemenea, detectoarele cu microunde (MW), care se bazeaza pe utilizarea efectului Doppler – fenomen fizic ce consta in modificarea lungimii de unda receptionate de catre observator, pot identifica miscarea. Nu in ultimul rand, se utilizeaza si senzori duali (PIR+MW), care combina avantajele detectoarelor in infrarosu si a celor cu microunde, pentru a creste rezistenta detectoarelor la alarmele false.
Senzori de șoc
Detectează vibratia sau unda de șoc produsa de lovirea sau perforarea ușilor,ferestrelor sau a pereților, de obicei se folosesc la protejarea seifurilor.
Detectori de geam spart
Detectează în spectru acustic zgomotul produs la spargerea geamului.
Senzori de fum, de gaz, de monoxid de carbon, de inundaţie
La centrala de efracţie pot fi legaţi şi alte tipuri de senzori. Îngeneral se folosesc senzori de fum, de temperatură, de gaz metan, propan,butan, de monoxid de carbon, de inundaţie şi umiditate.Acestia pot fi folositi la detectarea scurgerilor de gaze in special la centralele termice care au ca materie de consum gazelle natural.
Contacte magnetice
Sunt dispositive ce semnalizeaza un contact NO/NC si se montează pe tocul uşilor sau al ferestrelor transmitand semnalulde alarmă către centrală în cazul deschiderii forţate a acestora. Nu detecteaza spargerea geamului.
Butoane şi pedale de panică
Se montează în general la casele de incasari bani sau ghisee ( bănci, case de schimb valutar, bijuterii ) cetrala de efractie putand transmite semnalul mai departe la o firma de paza cu dispecerat specializat. Alarma poate fi silenţioasă
Bariere în infraroşu
Detecteaza întreruperea unei raze infraroşii(nedetectabila de ochiul uman) emisă de către emiţătorul barierei catre receptor. Această rază este receptionată de către receptorul barierei care este aliniat optic cu emiţătorul. Se folosesc ca protecţie perimetrală fie pentru protejarea spaţiilor exterioare, fie pentru avertizarea accesului către zone interioare.
Sirene
Sunt de interior și de exterior. Rolul lor este de a avertiza local(acustic și luminos) declanșarea alarmei la obiectivul supravegheat.
Module de extensie
Pentru diverse aplicații, extinderea parametrilor de funcționare acentralei de alarmare, a numarului de zone sau ieșiri, acționarea diverselorautomatizari etc.
Comunicatoare
Transmite la distanță datele furnizate de centrala de alarmă, către un dispecerat autorizat de monitorizare a sistemelor de efractie, sau direct beneficiarului.